Obiloviny pÅ™edstavujà základ stravy pro vÄ›tÅ¡inu obyvatel celého svÄ›ta. My ve stÅ™ednà EvropÄ› známe velmi dobÅ™e pÅ¡enici, žito, jeÄmen, oves, kukuÅ™ici a rýži, ménÄ› rozÅ¡ÃÅ™ená mezi lidmi je pohanka a proso a mnozà z nás vůbec netuÅ¡Ã, že existuje také obilovina, považovaná nÄ›kterými národy dokonce za královskou potravinu.
Co je to quinoa
Je to zemÄ›dÄ›lská plodina původem ze subtropických oblastà jižnà Ameriky. Tamnà obyvatelé ji pÄ›stujà tisÃce let, pÅ™edstavuje pro nÄ› základ obživy, podobnÄ› jako kukuÅ™iÄné klasy. Na tÄ›chto dvou obilovinách byly závislé miliony domorodců, žijÃcÃch v Ekvádoru, v BolÃvii, v ArgentinÄ› a Kolumbii, zejména tam, kde se do závratných výšek zvedajà strmé Å¡tÃty pohořà Andy.
Tato jednoletá obilovina má úžasnou vlastnost – dokáže se pÅ™izpůsobit i chladnÄ›jÅ¡Ãmu klimatu a lze ji pÄ›stovat i ve vyÅ¡Å¡Ãch nadmoÅ™ských výškách. Zvládne z půdy snadno absorbovat veÅ¡keré potÅ™ebné živiny a obsahuje vÅ¡echny esenciálnà aminokyseliny, ÄÃmž může nahradit i masitou stravu, a je tudÞ vhodným potravinovým zdrojem i pro vegany a vegetariány.
Quinoa se pÄ›stuje na zeminÄ›, nevyÄerpané chemickými hnojivy, jako je napÅ™. NPK, tÃmto neÅ¡etrným způsobem se totiž z rostlin ztrácà nÄ›které minerály, hlavnÄ› hoÅ™ÄÃk. Quinoa naopak obsahuje hoÅ™ÄÃku pomÄ›rnÄ› hodnÄ›, stejnÄ› tak vápnÃku, fosforu, železa, zinku, mÄ›di, selenu a dalÅ¡Ãch potÅ™ebných prvků.
DalÅ¡Ãm plus je vyváženost vÅ¡ech základnÃch složek – tuků, proteinů, sacharidů a samozÅ™ejmÄ› i vlákniny, zpracovává se výhradnÄ› jako celozrnná obilovina a tÃm je pro nás mnohem cennÄ›jÅ¡Ã, než klasická bÃlá vymletá mouka. Zároveň je velmi dobÅ™e stravitelná, na rozdÃl od pÅ¡enice a žita, nemusà se dlouho namáÄet a zdlouhavÄ› tepelnÄ› upravovat. VýbornÄ› zasytà a má neutrálnà chuÅ¥, takže je v zásadÄ› jedno, zda si z nà pÅ™ipravÃte kaÅ¡i, nebo s nà zahustÃte polévku Äi omáÄku, anebo ji budete mÃt na talÃÅ™i jako pÅ™Ãlohu k jinému bezmasému (pÅ™ÃpadnÄ› masitému) pokrmu.